НРКУ припиняє ефірне мовлення через недостатнє державне фінансування (ОНОВЛЕНО)

Перегляди: 3206
Додано: 2013-02-05 13:34:52 (E.v.g.)
Оновлено: 2018-12-24 09:29:10 (E.v.g.)

Сьогодні з 11 години  у багатьох населених пунктах нашої держави (Київ, Миколаїв, Одеса, Маріуполь, Харків, Дніпропетровськ, Львів, Краматорськ, Хмельницький, Чернігів, Донецьк, Запоріжжя, Мелітополь, Токмак, Рівне, Чернівці, Ужгород та інші) припинилося мовлення радіостанцій НРКУ, а саме: "1-го каналу НРУ", "Променя" та "Культури". 

Не чути також мовлення УР-1 на середніх хвилях (711 кГц, 837 кГц, 972 кГц).

У деяких містах УР-1 не чути і в проводовому мовленні.

Повністю припинили мовлення на УКХ і деякі ОДТРК, однак, наприклад, працює Одеська ОДТРК в Одесі ("Одеське Державне радіо"). Також  є мовлення окремих ОДТРК у відведені для них відрізки мовлення на каналі УР-1, зокрема ввечері мовили Миколаївська та Київська ОДТРК.

Ситуація щодо мовлення НРКУ в FM діапазоні наразі уточнюється, однак вже відомо, що в деяких містах воно відсутнє, наприклад УР-1 у Кіровоградській області (Ульянівка, Олександрія та Новоукраїнка) та Оріхові Запорізької області. Передавач "Культури" в Добромилі Львівської області працює у режимі відкритої несучої.

 

МИ ЧЕКАЄМО ПОДАЛЬШОЇ ІНФОРМАЦІЇ ВІД КОРИСТУВАЧІВ САЙТУ

 



5 лютого було вимкнено всі передавачі НРКУ

   

Голова Держкомтелерадіо заперечує, що це сталося через заборгованість

5 лютого припинили мовлення УКХ-передавачі усіх трьох каналів Національної радіокомпанії України. Про це під час засідання Національної ради з питань телебачення і радіомовлення повідомили представники Івано-Франківської та Черкаської ОДТРК.

 

За їхніми словами, Концерн РРТ вимкнув передавачі на прохання самої радіокомпанії. Це зумовлено нестачею фінансування і заборгованістю НРКУ перед КРРТ. І через це тепер під питанням опинилося мовлення державних регіональних телерадіокомпаній, які поділяють частоти з НРКУ, оскільки періодичне вимкнення і увімкнення передавачів на ті відрізки часу, протягом яких мають мовити ОДТРК, - економічно невигідно.

 

Голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович у коментарі «Телекритиці» заперечив інформацію про відключення НРКУ у зв'язку із заборгованістю. За його словами, радіоканали НРКУ не мали змоги мовити лише в кількох регіонах з технічних причин.

 

«Це пов'язано з модернізацією "Укртелекому" («Укртелеком» є оператором проводової мережі, а не ефірної. - ТК), у межах якої НРКУ відходить від УКХ і переходить на супутниковий прийом. У процесі переходу відбулись усі ці збої. "Укртелеком" має все владнати», - сказав пан Курдінович.

 

Наразі програми НРКУ доступні слухачам в онлайн-трансляції на сайті, через супутник та в проводовій мережі.

 

Генеральний директор НРКУ Тарас Аврахов у коментарі «Телекритиці» підтвердив інформацію про відключення усіх УКХ-передавачів з ініціативи радіокомпанії. Однак, за його словами, це відбулось не через заборгованість перед концерном.

 

«Припинення мовлення відбулось через відсутність коштів. Держкомтелерадіо  довів до нас цифру на трансляцію ефірного мовлення каналів на цей рік. Ця цифра щонайменше у декілька разів відрізняється від тієї цифри, яку ми мали минулого року. І  цих коштів вистачає лише на декілька FM-передавачів. Для нас це документ до виконання, тому, порадившись, ми вибрали з усього ефірного ресурсу найбільш цінне, і всі фінансові зусилля спрямували туди», - сказав пан Аврахов.

 

Він додав, що НРКУ має FM-мовлення лише в трьох обласних центрах, оскільки «Нацрада з питань телебачення та радіомовлення за весь час свого існування, вирішуючи питання на користь комерційних мовників, не спромоглась виділити частотний ресурс для НРКУ».

 

Разом з тим у НРКУ виявилися ще й проблеми з дротовим (проводовим) мовленням. За словами пана Аврахова, вони технічного характеру, і провайдер «Укртелеком» запевнив НРКУ, що найближчим часом ліквідує їх.

 

Нагадаємо, наприкінці січня Колегія Державного комітету телебачення і радіомовлення  України затвердила план оптимізації та забезпечення ефективної роботи державних телерадіокомпаній на 2013 рік. Через зменшення фінансування з Держбюджету НТКУ, НРКУ і ОДРТК повинні будуть реалізувати плати оптимізації витрат, що призведе до скорочення співробітників на 10-18% та до оптимізації мереж мовлення.

telekritika.ua



Наші друзі та партнери:


<<
Ефірне телебачення та радіомовлення в Україні 2006-2024
>>